ضرورت استفاده از ظرفیت شوشمی برای توسعه ملی

دوشنبه ۳ شهریور ۱۳۹۹ 770 0
ضرورت استفاده از ظرفیت شوشمی برای توسعه ملی دکتر محمدآشنا عباس‌منش: شهرستان پاوه به دلیل شرایط خاص جغرافیایی امکان فعالیت تولیدی محدود می باشد ، لذا یکی از انگیزه های اقامت مردم در این منطقه بازگشایی مرز شوشمی و ایجاد بازارچه مرزی و تبادل تجاری و ایجاد مرز مسافرتی جهت ورود گردشگران است"

 ‌تاثیرات اقتصادی تبادلات تجاری مرزی بر شهرها و روستاهای پیرامون مرزها، افزایش امنیت پایدار، کنترل قاچاق کالا، ایجاد اشتغال و تامین معیشت ساکنان مناطق مرزی از اهداف و دستاوردهای بازگشایی مرزمسافرتی و راه اندازی بازارچه های مرزی است. از گذشته های دور افراد بومی ساکن در نقاط مرزی از طریق تبادل کالا با اشخاص آن سوی مرز ، نیازمندی های خود را برطرف نموده و تبادل تجاری مرزنشینان با کشورهمسایه رواج داشته که معیشت عده ای از ساکنان نقاط صفر مرزی را تامین می کند. به همین منظور در سال ۱۳۴۴ فعالیت تجاری مرزنشینان تحت عنوان قانون مبادلات مرزی تکمیل شده و به تصویب هیات دولت وقت رسید. اما با بستن مرز و عدم تبادل تجاری ، امروز بدون تعارف و سخن گزافی ، آمارها نشان از محرومیت مضاعف، بیکاری و پایین بودن سطح کیفیت زندگی مناطق مرزی اورامانات و بویژه شهرستان پاوه نسبت به استان های مرکزی کشور دارد. فاصله این مناطق مرزی با استان های مرکزی سالانه سبب بیشترین مهاجرت ها به مراکز استان ها و شهرهای مرکزی کشور برای یافتن کار و دسترسی به امکانات بهتر می شود.

 

نبود صنایع اشتغال زا و تمرکز بر سرمایه گذاری در برخی مناطق داخل کشور ، فقدان اشتغال پایدار و ضعف زیرساخت ها، کمبود امکانات، ضعف درزیرساخت های رفاهی، توسعه نیافتگی و محدودیت فرصت های شغلی در مناطق مرزی، موید و نشانگر توزیع نامتوازن و نامتعادل امکانات در این مناطق در مقایسه با کلان شهرها شده است. سال های اخیر بازارچه های شهرهای مرزی کشور، جایگاه ویژه ای از لحاظ ارزش اقتصادی و همچنین جذب گردشگران، به دلیل داشتن شرایط مناسب از جمله صدها کیلومتر مرز مشترک با کشورهای همسایه، پیدا کرده اند. این بازارچه ها، خلاء اقتصادی موجود در محدوده مرزها را جبران کرده و از خالی شدن حاشیه مرزها جلوگیری می نمایند، که این امر خود می تواند در بالا بردن ضریب امنیت مرزها و جلوگیری از قاچاق، بسیار موثر واقع شود.

 

با راه اندازی بازارچه ها و گذرگاه های مرزی و استفاده بهینه از ظرفیت های اقتصادی مرزها، وضعیت معیشتی و اقتصادی مردم مرزنشین منطقه رونق می یابد. توسعه اقتصادی مناطق دور افتاده و محروم در شهرهای مرزی با عنایت به مقوله امنیت مرزی و بهره گیری از قابلیت های مرزنشینان در دفاع از حدود و ثغور کشور، اهمیت بازارچه های مرزی را مطرح نموده و ارتقا داده و رونق خاصی به اقتصاد ساکنین حاشیه مرزهای رسمی می بخشد.

 

از طرف دیگر، بازارچه ها پتانسیل تبدیل کردن شهرهای مرزی به شهرهایی با هدف گردشگری را نیز دارا هستند و می توانند موجب توسعه این صنعت درآمدزای جدید شوند. جذب گردشگر داخلی و خارجی موجب رشد و شکوفایی اقتصادی مناطق مختلف کشور ازجمله منطقه اورامانات و شهرستان پاوه می شود و در این زمینه بسترسازی مناسب به منظور تسهیل در امور خدماتی گردشگران یکی از مهمترین راههای جذب توریست داخلی و خارجی به شهرهای مرزی ازجمله پاوه است.

 

نمی توان تاثیرات اجتماعی و اقتصادی مرز مسافرتی و بازارچه مرزی شوشمی بر توسعه مناطق روستایی و شهرهای کوچک پیرامون را نادیده گرفت . شایان ذکراست که تاثیر بازارچه شوشمی بر شاخص های رفاه اجتماعی، اقتصاد روستایی، اقتصاد روستا و کشاورزی، صنایع دستی و مشارکت اجتماعی در روستاهای مرزی در سال هایی که مرز رونقی داشت ، مشهود و به صورت تصاعدی در حال رشد بود.

 

باتوجه به اینکه در شهرستان پاوه به دلیل شرایط خاص جغرافیایی امکان فعالیت تولیدی محدود می باشد ، لذا یکی از انگیزه های اقامت مردم در این منطقه بازگشایی مرز شوشمی و ایجاد بازارچه مرزی و تبادل تجاری و ایجاد مرز مسافرتی جهت ورود گردشگران است. همین امر باعث می شود که ظریب امنیت نیز افزایش یافته و از خالی شدن حاشیه مرزها جلوگیری نماید. بنابراین بازگشایی مرز مسافرتی و حضور گردشگران و نیز بازارچه موجب افزایش وضعیت شاخص های توسعه و رشد شده و بر افزایش کیفیت زندگی شهرستان ، اثرات مطلوبی گذاشته است .

 

امید است با روزنه هایی که ایجاد شده و در صحبت های مسئولین نظام قابل پیگیری است ، چراغی جهت بازشدن مرزشوشمی و رونق منطقه روشن شود. توسعه و امنیت پایدار مرهون مرزنشینان است؛ اما تصمیمات مقطعی برای این نواحی باعث شده معیشت ساکنان این مناطق تحت تاثیر قرار بگیرد و اعتماد آنها به تصمیمات دولتی سلب شود.

 

به اعتقاد کارشناسان، ظرفیت‌سنجی فرصت‌های تجارت در این مرزها در دوره تحریم‌ها اهمیت ویژه‌ای دارد؛ چراکه با توجه به مشکلات بین‌المللی، تجارت ایران با کشورهای همسایه نقش پررنگ تری را در تعاملات اقتصادی ایفا می‌کند. به برنامه ریزان اقتصادی و سیاست گذاران استان کرمانشاه و شهرستان پاوه پیشنهاد می شود که به کیفیت راه های ارتباطی به عنوان عامل مهم در ترانزیت کالا و حمل و نقل مسافرین توجه شده و امکانات رفاهی و خدماتی لازم را در مسیرهای منتهی به مرز ایجاد نمایند. لازم به یادآوری است که برنامه ریزی در جهت افزایش امنیت مناطق مرزی در شکوفایی اقتصاد محلی و جلوگیری از خالی شدن حاشیه مرزها و کاهش مبادلات زیرزمینی حایز اهمیت فراوانی است.

منبع: کردپرس

امتیاز مطلب: 0%
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟ بلی خیر

دیدگاه خود را بنویسید

فرستادن دیدگاه