راه اندازی سامانه ثبت اطلاعات محصولات کشاورزی صادراتی

چهارشنبه ۱۵ دى ۱۴۰۰ 481 0
راه اندازی سامانه ثبت اطلاعات محصولات کشاورزی صادراتی رییس سازمان حفظ نباتات کشور گفت از راه اندازی سامانه ای به منظور جلوگیری از مشکلات برگشت محصولات کشاورزی صادراتی، خبر داد. اما در این سامانه چه اطلاعاتی ثبت می شود؟

به گزارش تجارت بان،شاهپور علائی مقدم در مراسم افتتاح هشتمین نمایشگاه تخصصی نهاده‌های کشاورزی با بیان اینکه علت برگشت محصولات کشاورزی به دلیل باقی مانده سموم نبوده است، اظهار داشت: در روزهای اخیر مباحث گسترده ای در حوزه برگشت محصولات کشاورزی ایران از کشورهایی همچون روسیه، ازبکستان، ترکمنستان و هندوستان مطرح شده که عده زیادی دلیل آن را بحث باقی مانده سموم عنوان کردند.

 

رییس سازمان حفظ نباتات کشور گفت: عدم شناسایی 4 سم مورد استفاده در تولیدات کشاورزی ایران و نداشتن شناسه تولیدکنندگان و اعلام نکردن مکان‌های تولید، علل برگشت محصولات کشاورزی از برخی کشورها همچون روسیه بوده است.

 

وی اظهار داشت: سازمان حفظ نباتات همان زمان اعلام کرد اگر یک نفر در کل کشور یک برگ آنالیز از وجود باقی‌مانده سموم براساس MRL تحویل دهد که حد آن بالاتر از استانداردهای کشور مبدا بوده، من از مردم عذرخواهی کرده و از سمت خود کناره گیری می کنم.

 

وی با اشاره به اینکه نباید برخی در فضای مجازی بدون دلیل و مستندات صحبت می‌کنند، تصریح کرد: روسیه در این زمینه دو مطلب را مطرح کرده است؛ اول اینکه چهار آفت کش استفاده شده در فلفل دلمه ای صادراتی در این کشور ثبت نشده و روس ها این آفت کش ها را نمی شناسند و دوم اینکه محصول تولیدی باید شناسه داشته باشد به این معنا که مشخص باشد چه کسی، کجا و در چه شرایطی این محصولات را تولید و چه کسی آن را صادر کرده است.

 

به گفته وی، این تغییر رویکرد مربوط به کنوانسیون حفظ نباتات از سال 98 است که شرایط کنترل کیفی از محصول محوری به بستر محوری تغییر کرده و ایران یکی از اعضای آن است.

 

علایی مقدم با بیان اینکه در این زمینه حق با کشور روسیه است، افزود: وقتی محصولی شناسه دار باشد، اگر تخلفی اتفاق بیفتد فقط همان صادرکننده جریمه و مسدود می شود و سایرین درگیر این چالش ها نمی شوند.

 

وی با بیان اینکه سازمان حفظ نباتات و موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور نقش بسزایی در تولیدات کشاورزی دارند، اظهار داشت: این اتفاقات تهدید نیست بلکه فرصتی است که موسسه تحقیقات گیاه پزشکی جایگاه ویژه خود را در کشور پیدا کند و مشخص است که اگر به این بخش توجه نکنیم تولید و صادرات محصولات کشاورزی مشکل ساز خواهد شد.

 

رییس سازمان حفظ نباتات کشور افزود: بنابراین برای جلوگیری از این مشکلات صادراتی،  نیازمند راه اندازی سامانه ای هستیم که تمام اطلاعات مربوط به محصولات در آن ثبت شود.

 

علایی مقدم اظهار داشت: به همین منظور با دستور وزیر جهاد کشاورزی، معاونت سلامت در سازمان حفظ نباتات تشکیل می شود که کمیته آن نیز راه اندازی شده و سامانه سماک(سامانه مجوزهای الکترونیکی کشاورزی) نیز ایجاد شده است.

وی اضافه کرد: ایران دارای 165 میلیون هکتار وسعت است که از این میزان 150 میلیون هکتار تحت تصرف بخش کشاورزی است و اما فعالیت بخش کشاورزی در 18 میلیون هکتار مستقیم انجام می شود.

 

این مقام مسوول اضافه کرد: اکنون در دنیا هر کشوری که مواد غذایی مردم خود را تامین کند، کشور قدرتمندی است زیرا از هشت میلیارد نفر جمعیت جهانی 2.5 میلیارد نفر فقر غذایی دارند.

 

رییس سازمان حفظ نباتات کشور تصریح کرد: ایران کشوری خشک و نیمه خشک است که به طور میانگین بارش آن بین 230 تا 250 میلمتر است؛ بنابران با وجود منابع محدود آبی و خاکی باید با کمک علم و دانش، ورود تکنولوژی های جدید، انتقال یافته های جدید به عرصه های کشاورزی، اجرای الگوی کشت و کشاورزی قراردادی این بخش را متحول کنیم.

 

وی با تاکید بر اینکه امنیت غذایی نیاز امنیت دفاعی هر کشور است، گفت: آنچه مشخص است وزارت جهاد کشاورزی در اولویت وزارت بهداشت و درمان است زیرا سبد غذایی هر خانوار مهمتر از درمان است بنابراین باید به این بخش نیز توجه ویژه ای شود.

 

لزوم اصلاح قوانین سازمان حفظ نباتات 

رییس سازمان حفظ نباتات کشور تصریح کرد: تمامی پروتکل ها و ماهیت عوامل خسارت زا تغییر کرده اما هنوز سازمان ما با قوانین سال 1346 کار می کند بنابراین اطلاح قوانین در بسترها و عرصه های تولید الزامی است تا افزایش عملکرد در واحد سطح و راندمان آبیاری داشته باشیم.

 

وی افزود: اکنون 92 درصد آب در بخش کشاورزی مصرف می شود در حالی که این میزان در دنیا 70 درصد است؛ یعنی راندمان آبیاری ایران 22 درصد بیشتر از میزان مصرف جهانی در این بخش است. در عین حال در دنیا بابت مصرف هر مترمکعب آب 2.5 کیلوگرم محصول تولید می شود اما در ایران بابت هر مترمکعب آب 900 گرم محصول تولید می شود که رقم پایینی است.

 

علائی مقدم با اشاره به اینکه مصرف سم و کود در بخش کشاورزی نقش بسزایی دارد، اظهار داشت: باید با استفاده صحیح سم و کود در بخش کشاورزی عوامل خسارت زا را کاهش داده و ریز مغذی ها را به موقع استفاده کنیم تا تولیدات افزایش یابد.

 

به گفته وی، طبق آمارها عوامل خسارت زا می توانند بین 35 تا 40 درصد کاهش تولید را در پی داشته باشند.

 

این مقام مسوول گفت: یکی از مشکلات ما این است که کشاورزان ما  نمی دانند نهاده های تولید را چگونه استفاده کنند که این نیز نیازمند ورود بخش ترویج کشاورزی است تا با آموزش کشاورزان و افزایش آگاهی این مشکل برطرف شود.

 

کیفیت سموم باید ارتقا یابد

رییس سازمان حفظ نباتات کشور با اشاره به اینکه کیفیت سموم در بخش کشاورزی از اهمیت برخوردار است، افزود: اکنون کشور با تحریم روبروست بنابراین شاهد افزایش قیمت سموم هستیم؛ بنابراین کشاورزان خرده پا نمی توانند از این سموم بهره ببرند.

 

وی اضافه کرد: همچنین 98 درصد تکنیکال سموم از خارج وارد کشور می شود بنابراین برخی سودجو به فکر تولید یا واردات محصولات تقلبی و بی کیفیت هستند که می تواند در تولیدات کشاورزی موثر باشد.

 

علائی مقدم براین باور است که باید از سموم تولید داخل و تکنیکال وارداتی با کیفیت در بخش کشاورزی استفاده شود و همچنین تولیدکنندگان با دوره کارنس یعنی مدت زمان مصرف سموم تا  برداشت محصول آشنا شوند تا تولیدات کشاورزی چه برای مصرف داخلی و چه برای صادرات با مشکلی روبرو نشود./تسنیم

امتیاز مطلب: 0%
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟ بلی خیر

دیدگاه خود را بنویسید

فرستادن دیدگاه