امتیازات ویژه اقلیم کردستان عراق برای تجار ایرانی
به گزارش تجارت بان به نقل از مهر، مصطفی عبدالرحمن امروز در دیدار هیأتی ۴۰ نفره متشکل از تجّار و صاحبان صنایع اقلیم کردستان عراق با فعالان اقتصادی آذربایجان شرقی در تبریز گفت: اتحادیهی صادرکنندگان و واردکنندگان اقلیم کردستان با بیشاز ۱۰ هزار عضو جزو فعالترین اتحادیههای این اقلیم محسوب میشود که تاکنون بیشاز ۳۰ پروتکل بینالمللی بین اقلیم و سایر کشورها امضا شدهاست.
مصطفی عبدالرحمن ادامه داد: رابطهی بین جمهوری اسلامی ایران و اقلیم کردستان عراق یک ارتباط دیرینه و دوستانه است و ما تلاش میکنیم این رابطه را تنگاتنگ و بیشتر کنیم.
وی با بیان اینکه ارتباط تجاری اقلیم کردستان عراق با جمهوری اسلامی ایران حدود شش میلیارد دلار است، افزود: اقلیم کردستان دارای زمینهای مرغوب و مناسب برای کشاورزی است و سرمایهگذاران بخش خصوصی آذربایجان شرقی میتوانند از این امکانات استفاده کرده و کارخانجات خود را در آنجا راهاندازی کنند و ما بهعنوان اتحادیهی صادرکنندگان و واردکنندگان اقلیم کردستان آمادگی خود را برای هر نوع همکاری با تجار و بازرگانان ایرانی و تبریزی که قصد آمدن به اقلیم کردستان را دارند، اعلام میکنیم.
عبدالرحمن تاکید کرد: اقلیم کردستان عراق امتیازات ویژهای برای تجار، بازرگانان و سرمایهگذاران جمهوری اسلامی ایران و آذربایجان شرقی که قصد سرمایهگذاری در این اقلیم را دارند در نظر گرفتهاست که ازجمله این امتیازات میتوان به معافیت ۱۰ ساله از دادن مالیات، بیمه کارخانهها و اعطای زمین برای سرمایهگذاران اشاره کرد.
رویکرد اصلی دولت افزایش حجم مبادلات اقتصادی با کشورهای منطقه است
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان شرقی نیز طی سخنانی گفت: رویکرد اصلی دولت آیتالله رئیسی افزایش حجم مبادلات اقتصادی کشور با کشورهای منطقه بهخصوص کشورهای اسلامی است و دراینراستا برنامهریزیهای ویژهای برای استانها جهت بالا بردن سطح سرمایهگذاری و صادرات از سوی دولت تعریفشده است.
محمد کلامی ادامه داد: آذربایجان شرقی در طول شش ماه اخیر بهطور متوسط هر ماه میزبان سفرای کشورهای خارجی بوده و هدف اصلی ما از برگزاری این جلسات گسترش حجم تجاری استان و تسهیلگری صادرات، واردات و سرمایهگذاریهای خارجی است.
وی تاکید کرد: جمهوری آذربایجان، ارمنستان، عراق و ترکیه و مخصوصاً اقلیم کردستان جایگاه ویژهای در این مبادلات اقتصادی استان دارند و دولت نیز در جهت حمایت از سرمایهگذاری خارجی در کشور قوانینی را وضع کردهاست.
وی با بیان اینکه آذربایجان شرقی دارای دو ویژگی ممتاز در کشور است، یادآور شد: آذربایجان شرقی بهعنوان تنها مرز خاکی برای کشورهای همسایه از جمله عراق جهت راهیابی به آسیای میانه و همچنین دارای مناطق آزاد تجاری است و از طرفی نیز مردم آذربایجان دارای استعداد ویژهای در امر تولید و تجارت هستند؛ بهطوریکه عمدهی فعالان تجاری و اقتصادی در بازار تهران اصالتی تبریزی دارند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان شرقی خطاب به تجّار اقلیم کردستان گفت: شما با یک استانی مستعد بهلحاظ مردمی و داشتههای جغرافیایی و اقتصادی روبرو هستید که ارتباط فعالان اقتصادی آذربایجان شرقی با اقلیم کردستان ارتباطی دیرینه است و مطمئناً بسیاری از برندهای آذربایجان شرقی در اقلیم کردستان جزو برندهای شناختهشده هستند.
وی تاکید کرد: ما این سفر هیأت تجاری اقتصادی از اقلیم کردستان به آذربایجان شرقی را نقطهی عطفی در گسترش ارتباطات آذربایجان شرقی و اقلیم کردستان میدانیم و بهزودی نیز شاهد فعالیت پرواز مستقیم تبریز به اربیل نیز خواهیم بود و از شما نیز میخواهیم تا تلاش خود را برای راهاندازی پرواز سلیمانیه - تبریز انجام دهید تا تجّار و بازرگانان دو طرف بتوانند بهراحتی و با سرعت بیشتر نسبتبه انجام فعالیتهای تجاری خود اقدام کنند.
کلامی در خاتمه پیشنهاد تشکیل کارگروهی مشترک بین اتاق بازرگانی تبریز و اتحادیه واردکنندگان و صادرکنندگان اقلیم کردستان را جهت برنامهریزی کردن روابط آذربایجان شرقی و اقلیم کردستان را مطرح کرد.
مانعی سر راه سرمایهگذاران خارجی در کشور وجود ندارد
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی آذربایجان شرقی نیز با بیان اینکه قانون سرمایهگذاری خارجی در ایران جزو قوانین مترقی و خوب در بین کشورهای جهان محسوب میشود، گفت: براساس این قانون هیچ محدودیتی در خصوص درصد، میزان و مقدار سود سرمایهگذاری سرمایهگذاران خارجی وجود ندارد و بهعنوان مثال اگر یک سرمایهگذار ۲۰۰ درصد نیز سود کسب کرده باشد، میتواند در راستای فرآیندهای قانونی سود خود را از کشور خارج کند.
واقف بهروزی ادامه داد: همچنین هیچ مانع و محدودیتی برای سرمایهگذاران خارجی در کشور وجود ندارد و سرمایهگذاران خارجی میتوانند در هر بخش و حوزهای که بخش خصوصی داخلی در آنجا سرمایهگذاری میکند، فعالیت کنند.
وی با اشاره به مادهی هشت قانون سرمایهگذاری خارجی گفت: براساس این ماده، برخورد و رفتاری یکسان با سرمایهگذاران بخش داخلی و سرمایهگذاران خارجی پیشبینی شده و همچنین سرمایهگذاران خارجی هیچ محدودیتی در روشهای سرمایهگذاری نداشته و میتوانند از طریق شرکت ایرانی که برای سرمایهگذاری ثبت میشود، امکان مالکیت زمین را نیز داشته باشند.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی آذربایجان شرقی یادآور شد: قانون سرمایهگذاری کشور ما تمامی ریسکهای تجاری ازجمله نقلوانتقال ارز را نیز پوشش میدهد و سرمایهگذار خارجی در صورت بروز هرگونه اختلاف با شرکا و سرمایهگذار داخلی میتواند مرجع رسیدگی به این اختلاف را در هر کشوری که تمایل داشته باشد، انتخاب کند.
عباس کمالی نایب رئیس اتاق بازرگانی تبریز نیز در این جلسه با بیان اینکه آذربایجان شرقی با حدود چهار میلیون و شهر تبریز با بیشاز دو میلیون نفر جمعیت بهعنوان قطب صنعتی و تجاری منطقهی شمالغرب کشور محسوب میشود، اظهار کرد: تبریز از روزگاران قدیم تا به امروز بهدلیل نزدیکی به روسیه و ارتباط با سایر کشورهای منطقه همواره مورد توجه قرار گرفتهاست و هماکنون نیز آذربایجان شرقی در زمینهی تجارت خارجی با بیشاز ۱۰۰ کشور جهان مراودات تجاری و اقتصادی دارد.
وی ادامه داد: توسعه صنایع در این استان از سال ۱۳۴۵ و با احداث کارخانجاتی چون ماشینسازی و تراکتورسازی رونق پیدا کردهاست و هماکنون نیز تولیدات استان شامل مواد غذایی، شیرینی، شکلات، مواد شیمیایی، پتروشیمی، مصالح ساختمانی ازجمله کاشی و سرامیک، فولاد، لاستیک، پلاستیک، شیشه، قطعهسازی، خودروسازی، نساجی، چرم و کفش است.
کمالی در خصوص افتخارات صنعت استان نیز گفت: کسب رتبهی نخست سرمایهگذاری بخش خصوصی در خودروسازی سنگین و تجاری، مقاطع فولادی و تولیدی ساختمان، تولید و صادرات لوازمخانگی، تولید شیرینی و شکلات و پیشرو بودن در صنعت چرم و کفش و شیشهی کشور از جمله مهمترین افتخارات بخش صنعت استان بهشمار میرود.
کمالی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به ظرفیتهای معدنی آذربایجان شرقی خاطرنشان کرد: استان ما دارای رتبهی نخست در بخش ذخایر معدنی کشور است؛ بهطوریکه ذخایر قطعی مواد معدنی شناسایی شده در استان حدود ۸۷ میلیارد تن است و از حدود ۷۰ نوع مواد معدنی شناساییشده در کشور ۵۲ نوع از جمله مس، طلا، منگنز، مولیبدن، آهن، خاک غیرصنعتی، سیلیس و … در آذربایجان شرقی استحصال میشود.
وی همچنین گفت: تولیدات کشاورزی استان نیز شامل انواع محصولات زراعی، باغی و گلخانهای است که در این راستا خشکبار استان آوازهی جهانی دارد و تبریز مرکز هنر و صنایع دستی از جمله سرامیک، سفال، جواهرات نقرهکاری و فرش نیز است بهطوریکه این شهر بهعنوان پایتخت فرش دستباف جهان در شورای جهانی فرش مطرح شده است.
وی در خاتمه یادآور شد: بازار جهانی تبریز که در یونسکو ثبتشده است و سایر مراکز تجاری مدرن در تبریز، نمایشگاه بینالمللی تبریز و امکانات ریلی، جادهای و هوایی مناسب در این استان زمینههای مناسبی برای مبادلات تجاری با سایر کشورها فراهم آورده است.