کدام مرزها رکورددار صادرات به عراق هستند / واکاوی آمار صادرات از مرزهای مناطق کردنشین
به گزارش تجارت بان به نقل از کردپرس؛ در استان های غربی آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه و ایلام حدود 10 مرز رسمی و بازارچه فعال در همسایگی با عراق وجود دارد که حجم اصلی مبادلات ایران با بخش عربی این کشور و اقلیم کردستان را عهده دار هستند.
«مهران» رکوردار صادرات به عراق
در سال 1400 از طریق گمرک مهران در استان ایلام، مبلغ یک میلیارد و 161 میلیون دلار به کشور عراق صادر شده است که بالاترین میزان صادرات در بین 12 مرز مشترک با عراق است.
گمرک مهران در سال 99 به دلیل بحران کرونا و شرایط دشوار صادرات کالا در مرزهای همجوار با بخش عربی، 525 میلیون صادرات داشت و بعد از پرویزخان، باشماق و پیرانشهر در رتبه چهارم بود ولی در سال 1400، از یک جهش چشمگیر برخوردار شده و یک رشد 121 درصدی داشته است.
«پرویزخان» در رتبه دوم
گمرک پرویزخان در استان کرمانشاه با یک میلیارد و 22 میلیون دلار صادرات در سال 1400 در رتبه دوم جدول ایستاده است. این میزان 139 میلیون دلار کمتر از مرز مهران است.
پرویزخان در سال 99 با یک میلیارد و 685 میلیون دلار به عراق صادرات، در رتبه اول قرار داشت و مبادلات این مرز در سال 1400 چیزی حدود 39 درصد کاهش را نشان می دهد.
«باشماق» در جایگاه سوم
رتبه سوم مرزهای مبادلاتی مشترک با عراق در اختیار باشماق در استان کردستان است. باشماق سال گذشته 825 میلیون دلار صادرات داشته است. این مرز در سال 99 یک میلیارد و 235 میلیون دلار صادرات داشته و در رتبه دوم صادرات به عراق قرار داشته و این آمار یک کاهش 33 درصدی را در سال 1400 نشان می دهد.
جهش فوق العاده «خسروی»
سال گذشته از مرز خسروی در استان کرمانشاه، 687 میلیون دلار کالا صادر شده و در رتبه چهارم قرار گرفته است. در سال 99 به دلیل مشکلات بحران کرونا و سختگیری های بخش عربی عراق، تنها 113 میلیون دلار کالا از مرز خسروی صادر شد و در رتبه نهم در میان مرزهای غرب کشور قرار داشته است. این مرز قدیمی امسال یک افزایش 507 درصدی داشته که بالاترین افزایش در میان مرزهای همسایه با عراق محسوب می شود.
مرز «پیرانشهر» در رتبه پنجم
مرز پیرانشهر در سال گذشته 626 میلیون دلار صادرات داشته است و با توجه به این آمار در رتبه پنجم قرار می گیرد. پیرانشهر در سال 99 به میزان 719 میلیون دلار صادرات انجام داده و در رتبه سوم قرار داشته است. این مرز در سال 1400 یک کاهش 13 درصدی را شاهد بوده است.
جایگاه بقیه مرزها در سال 1400
مرز سومار با 530 میلیون دلار، بازارچه شیخ صله با 409 میلیون دلار، کیله سردشت با 174 میلیون دلار و سیرانبند بانه با 124 میلیون دلار در رتبه های بعدی قرار می گیرند. شوشمی پاوه هم با 48 میلیون دلار صادرات در سال 1400 در رتبه آخر قرار می گیرد.
در استان خوزستان هم در سال گذشته از مرز شلمچه 493 میلیون دلار و از مرز چذابه 106 میلیون دلار صادرات به عراق صادر شده است و در این میان شلمچه در بین 12 مرز فعال در همسایگی عراق، بعد از سومار رتبه هفتم را داشته است.
گزارش از: بهزاد خالوندی
دیدگاه خود را بنویسید
- توافق ایران و عراق برای افزایش حجم تبادلات تجاری
- چه کالاهایی به عراق صادر می شود؟
- رتبه اول مرز مهران در صادرات کالا به عراق
- شناسایی ظرفیتهای استانهای ایران برای افزایش صادرات به عراق
- کشورهای اصلی مقصد صادرات کالاهای ایرانی کدامند؟
- تسهیل حضور تجار ایرانی و صادرات به عراق یک ضرورت است
- توقف فعالیت تجاری در مرز باشماق
- افزایش ۲ برابری صادرات به عراق از پیامدهای منطقه آزاد تجاری-صنعتی بانه و مریوان است
- مرز باشماق با راهاندازی منطقه آزاد کردستان هاب لجستیکی بینالمللی میشود
- انتقاد اقلیم کردستان از محدودیت ساعت فعالیت مرز باشماق از سمت ایران